X-Photographers

Wereldwijd is een selecte groep fotografen door Fujifilm aangewezen als officiële X-Photographers. Deze fotografen werken met Fujifilm apparatuur en fungeren als ambassadeurs van de X-lijn fotocamera’s en objectieven.

Sinds begin April 2016 mag ik mijzelf als 2de Nederlandse fotograaf tot deze groep rekenen.

In het leven van een fotograaf kan er van alles gebeuren, hoewel dat natuurlijk niet alleen op een fotograaf van toepassing is. Zo hebben we in de afgelopen jaren een ontwikkeling gezien waarbij allerlei vertrouwde waarden, zoals de overbekende spiegelreflexcamera, heel langzaam veranderen in zaken die niet meer zo heel vanzelfsprekend zijn. Een heel goed voorbeeld van hoe zaken en opinies kunnen veranderen vind ik heel snel als ik gewoon even naar mezelf kijk.

Nog niet zo heel lang geleden, om precies te zijn in begin 2012, werd de fotografische industrie door Olympus op z’n kop gezet met de introductie van de OM-D serie. Een camera die qua ontwerp erg deed denken aan de oude OM camera’s van zo’n 40 jaar geleden. Nu was het Micro Four Thirds systeem niet geheel nieuw meer, uiteindelijk had hetzelfde Olympus al eerder de PEN-serie uitgebracht, maar met de introductie van de OM-D serie kwam het professionele gebruik van dit soort camera’s wel in één klap een heel stuk dichterbij.

Inmiddels hebben we een aantal modellen zien verschijnen. Bij Olympus zitten we nu al bij een nieuwe generatie van dit type camera in de vorm van de OM-D EM1, een camera die bij introductie veel teweeg bracht met name door de hoge resolutie en prestaties. Natuurlijk hebben ook de andere fabrikanten niet stil gezeten, zo is ook Panasonic op dit terrein zeer actief met diverse modellen, heeft Samsung zich in deze markt begeven en hebben Canon en Nikon ook één en ander geprobeerd met diverse modellen.

Wat heeft dat nu met jóu te maken zult u denken? Wel…, toen ik enige tijd geleden bij CameraNU.nl in de winkel een klant sprak die voornemens was zijn complete fullframe Nikon FX-systeem aan de kant te doen, sprak ik tegenover deze heer mijn bedenkingen uit met betrekking tot de kwaliteit die hij zou kunnen bereiken met zo’n M4/3 systeem. Ondanks mijn bedenkingen zette hij zijn voornemen echter om in daden, en werd zo een zeer tevreden Olympus gebruiker. De door mij verwachtte teleurstelling bleef uiteindelijk achterwege en hij is inmiddels al geruime tijd “om”. Toen had er bij mij toch een lichtje moeten gaan branden denkt u nu, maar ja; oude liefde roest niet, dus ging ik lekker door met mijn eigen fullframe apparatuur. Inmiddels zag ik om mij heen diverse collegafotografen, zoals bijvoorbeeld Brendan de Clerq ook die overstap richting een compacte systeemcamera maken, echter ikzelf was hier gewoon nog niet aan toe.

Ommekeer

De grote ommekeer voor mijzelf kwam eigenlijk pas heel langzaam. Ik had al geruime tijd van de firma Panasonic Nederland een compacte systeemcamera te leen, en toen ik een aantal dagen naar Parijs trok om mijn favoriete onderwerp straatfotografie weer eens te gaan bedrijven, besloot ik dat het tijd werd om deze Gx7 maar eens écht aan het werk te zetten. Voor de zekerheid nam ik echter wél één van mijn vertrouwde fullframe camera’s mee. Om een lang verhaal kort te maken, de fullframe die ik mee had, is gedurende het hele verblijf niet uit de tas geweest en heeft, tot aan het vertrek naar huis, de hotelkamer nooit verlaten.

Het werken op straat met een kleine compacte systeemcamera heeft vele voordelen, waarvan de belangrijkste wel het feit is dat je als fotograaf veel minder opvalt, en meer in je omgeving opgaat. Daarnaast is het een belangrijk punt dat de ontwikkeling van compacte systeemcamera\’s niet stil heeft gestaan en de steeds verdergaande verbeteringen aan sensoren en optiek het inmiddels mogelijk hebben gemaakt dat er compacte systemen zijn die qua beeldkwaliteit niet onderdoen voor diverse op de markt zijnde fullframes.

Fujifilm X-T1

De definitieve omslag kwam voor mij op het moment dat ik de Fujifilm X-T1 in handen kreeg. Een camera die in vergelijking met de Olympus en Panasonic camera’s een iets grotere sensor heeft in de vorm van een APS-C formaat en die daardoor nog weer een verbetering in beeldkwaliteit beloofde. In combinatie met het feit dat deze X-T1 uitgerust kan worden met een batterij-pack die er ten eerste voor zorgt dat de accucapaciteit beduidend wordt uitgebreid én de camera een heerlijke “greep” geeft maakte in combinatie met een aantal zeer goede Fujinon objectieven, dat kort na de aanschaf van mijn eerste exemplaar, er een tweede bijgekomen is en inmiddels alle fullframe apparatuur het veld geruimd heeft. Nu al leert de ervaring dat de verwachtingen van deze Fujifilm X-T1 volledig waargemaakt worden, uitgerust met een aantal mooie objectieven zal dit voor de komende jaren mijn basisuitrusting zijn. Ik ben dus ook “om”!

Meer zien over de X-Photographers?