Wikipedia zegt er het volgende over: Straatfotografie (Engels: street photography) is een fotografie-genre waarbij mensen op publieke plaatsen zoals straten, parken en metrostations gefotografeerd worden zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Het is een kunstzinnige vorm van candid camera-fotografie die natuurlijke in plaats van geposeerde foto’s oplevert. Straatfotografie blijft evenwel een moeilijk te definiëren genre, omdat het zich op het kruispunt bevindt van documentaire fotografie, het toeristisch kiekje en het fotojournalisme dat zich op faits divers richt. Straatfotografie is verwant aan documentaire en journalistieke fotografie, met dit verschil dat niet de inhoud, maar de kunst van het
fotograferen primeert. Een straatfotograaf werkt ook niet in opdracht en gaat als een vrijbuiter op jacht naar een unieke foto die op het intuïtief juiste moment wordt genomen “le moment décisif” van Henri Cartier-Bresson. Het primaire doel is expressief: een subjectieve indruk geven van de ervaring van het dagelijkse leven in een stad.
Het rode boekje voor de straatfotograaf dat door de FotografenFederatie wordt uitgegeven zegt er dit over, “Straatfotografie is iedere vorm van fotografie, die het dagelijks leven in de (semi) publieke ruimte vastlegt en waarin een – al dan niet realistisch- beeld wordt gegeven van de maatschappij”.

Hier zie je mij in actie op straat !

Tijdens de workshops straatfotografie die ik in samenwerking met de RooijFotografie geef, neem ik je mee de straat op, óók om je te helpen de gène, die velen hebben bij het fotograferen van mensen op straat, te overwinnen en zal ik je laten zien hoe je met situaties op straat omgaat. Ben je geïnteresseerd in het volgen van een workshop? kijk dán even op de site van de Rooijfotografie om te zien welke data er momenteel gepland staan. Heb je andere vragen ? laat dán even een berichtje achter via de Contact pagina !